KLIK DISINI UNTUK MENDAPAT HADIAH YANG LUMAYAN

DAPATKAN VOUCHER YANG MENARIK DISINI

Thursday, April 21, 2011

SEAFOOD TERRINE CHOWDER


SEAFOOD TERRINE CHOWDER

BAHAN-BAHAN

1 biji bawang besar (cincang halus)
1 sudu besar tepung
600 ml air
2 cube pati ikan
1 biji kentang (rebus dan di hancurkan)
300 ml susu
150 gm sweet corn,di buang airnya
400 gm seafood,sotong,udang (buang kulit), mussel dan salmon 
2/3 keping  roti Whole wheat
(jika anda kekurangan bahan metah,boleh gunakan apa-apa jenis seafood yg senang diperolehi)

KAEDAH PENYEDIAAN

CHOWDER
1. Tuangkan minyak sedikit didalam kuali, dan biarkan kuali panas seketika. api hendaklah di posisi sederhana.
2. Kemudian masukan bawang yang telah di cincang halus, apabila sudah naik bau, masukan tepung kedalamnya dan kacau sehingga sebati
3. Seterusnya masukan air masak sedikit demi sedikit sambil kacau pelahan lahan.setelah selesai masukan air, masuk 2 cube pati ikan dan kacau sehingga larut.
4. Kemudian masukan kentang yg telah di lenyekkan dan apabila sudah mendidih, pelahankan api dan tutup periuk dengan penutup dan biarkan ia direneh (simmer) dalam 10 minit.
5. Apabila kentang sudah sebati dengan sup, masukan susu, sweet corn dan biarkan  sebentar. Akhir sekali season soup dengan garan dan lada hitam.

SEAFOOD TARRINE
1. Cincang bawang besar sehingga halus. Kemudian  tumis bersama mentega sehingga bau wangi. Tutup api.
2. Masukan  salmon ,udang ,sotong dan mussel  ke dalam processor
3. Masukan bawang yang telah di tumis tadi kedalam processor, sedikit roti yang telah di koyak2, garam dan lada hitam.
4.Blend  kesemua bahan tadi,dan masukan heavy cream sedikit demi sedikit.jagan biarkan kandungan itu terlalu cair.
5. sediakan acuan  yg boleh dimasukkan kedalam oven. Alaskan acuan dengan plastic wrap. Sapukan air di dalam sekeliling  mold agar plastic wrap betul-betul melekat di bucu. Kemudian mampatkan adunan yg telah di blend tadi, dan lipat plastic wrap di atas dengan mampat dan kemas. Balut sekali lagi mold tadi bagi memastikan ia lebih kemas
6. Dan akhir sekali bakar di dalam oven mengunakan  teknik water bath, selama 40 ke 50 min pada suhu 77 D. Celsius. setelah siap,biarkan sejuk dan potong terrine  dengan size sederhana dan diletak di tengah  soup plate,tuang soup tadi di sekeliling.

INFO DAPUR BUJANG
* Anda boleh hiaskan dengan caviar dan juga bunga daun bawang mussel dan udang yang dah direbus serta basil oil.
* Makanan yang berkhasiat bagus untuk kesihatan. makanan laut ini banyak mengangungi protien, vitamin and mineral selain itu makannan laut sebegini mampu merawat penyakit darah rendah. 
* Cubalah hidangan ini, anda pasti tertarik dan inginkan lagi.

Wednesday, April 20, 2011

CHOCOLATE MUD CAKE


CHOCOLATE MUD CAKE

BAHAN-BAHAN

6 biji telur
100 gram gula
350 gram coklat masak
250 gram butter
100 ml air

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Pertamanya pukul 50 gram gula dengan 6 biji telur sehingga struktur menjadi putih gebu (A)
  2. Dalam masa yang sama masak coklat menggunakan kaedah " double boiling" (B).
  3. Kemudian cairkan butter menggunakan api yang sederhana (C).
  4. Baki gula yang tinggal pula dicampurkan dengan air dan di masak sehinggu gula itu cair(D).
  5. Seterusnya masukkan bahan (D) iaitu air gula kedalam bahan (C) iaitu butter yang telah dicairkan dan kacau.
  6. Kemudian campuran bahan D dan C tadi dimasukkan pula kedalam bahan (B) iaitu coklat masak yang telah dicairkan kacau sehingga sebati.
  7. Dan yang terakhir masukkan campuran bahan D,C dan juga B kedalam bahan (A) iaitu telur yang telah dipukul bersama gula tadi.
  8. Masukkan kedalam bekas acuan berbentuk segi empat.
  9. Bakar selama 45-50 minit pada suhu 180 degree.
  10. Selelah siap dibakar sejukkan didalam peti sejuk dan potong selepas 6 jam.
INFO DAPUR BUJANG

  • Coklat adalah nama sebuah makanan yang diolah dari biji koko.
  • Coklat umumnya diberikan sebagai hadiah atau pemberian pada hari-hari istimewa. Dengan bentuk, corak, dan rasa yang unik, coklat sering digunakan sebagai ungkapan terima kasih, simpati, atau prihatin hingga ke pernyataan cinta. Dari dahulu, coklat bukan bermula sebagai makanan (kecil), tetapi minuman dengan rasa yang istimewa.
  • Coklat dihasilkan dari koko (Theobroma cacao) yang mula-mula tumbuh di daerah Amazon utara melunjur ke Amerika Tengah yang berkemungkinan hingga ke Chiapas, bahagian paling selatan Mexico. Orang-orang Olmec memanfaatkan pokok tersebut dan, mungkin juga, membuat “coklat” di sepanjang pantai teluk di selatan Mexico sekitar 1000 tahun SM. Peradaban pertama yang mendiami daerah Meso-Amerika itu mula mengenal pokok “kakawa” yang buahnya digunakan sebagai minuman.
* Apa kata anda cuba resepi ini dan berikan kepada yang tersayang mungkin senyumannya akan lekat hingga ke pipi. Tunjukkan betapa romanticnya anda dgn menghadiahkan hasil buatan anda sendiri. 

ORIENTAL SALAD


ORIENTAL SALAD

BAHAN-BAHAN

100 gram ayam (dipanggang @ dibakar)
1 batang cili merah
1 biji bawang besar
1/2 biji Capsicum
1 batang serai
1/2 biji lemon
2 sudu sos thai
1 sudu sos cili

KAEDAH HIDANGAN
  1. Pertama sekali ayam dipotong dadu
  2. Begitu juga cili dan serai ( dihiris), bawang (dimayang), capsicum dipotong dadu.
  3. Kemudian gaulkan bahantadi bersama sos thai dan juga sos cili
  4. Akhir sekali titiskan perahan limau dan kacau sebati.
  5. Hidangkan bersama red leaf salad dan curly cress salad.
INFO DAPUR BUJANG
  • Daun salad atau nama sainsnya Lactuca sativa, merupakan penawar kepada masalah insomia atau gangguan tidur. Tumbuhan ini kaya dengan zat besi, kalsium,fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C, magnesium dan zink itu mengandungi sejenis kompaun yang dikenali sebagai lactucarium yang bertindak sebagai sedatif.
  • Daun salad ini juga bertindak menenangkan dan melapangkan fikiran, sekali gus menghilangkan segala keresahan yang melanda.Daun ini juga mengandungi karotin, serat dan air yang dapat menghilangkan rasa dahaga dan juga bertindak melancarkan sistem pernafasan .



SMOKE SALMON AND CUCUMBER


SMOKE SALMON AND CUCUMBER

BAHAN-BAHAN

3 keping hirisan smoke salmon
1/2 batang timun
5 sudu yogurt
sedikit dill herb
sedikit garam
sedikit gula
sedikit pepper 

KAEDAH HIDANGAN
  1. Hirisan smoke salmon( dihiris) menjadi kepingan kecil
  2. Kemudian, timun dipotong dadu
  3. Seterusnya campurkan hirisan smoke samon dan timun bersam dengan yogurt
  4. Letakkan sedikit dill herb, gula, garam dan pepper.
  5. Bentukkan campuran tadi kedalam acuan berbentuk bulat
  6. Kemudian hiaskan agar nampak lebih menarik.
INFO DAPUR BUJANG

hidangan ini sesuai dijadikan sebagai pembuka selera ( Appetizer ) yang mudah dan ringkas untuk anda semua.

Khasiat timun:

  • Timun ada pelbagai khasiat & penawar. Kebanyakan org suka memakannya kerana ia dianggap dpt menyejukkan badan. Sebenarnya timun kaya dgn kandungan mineral. Ia juga mengandungi kalsium, fosforus, zat besi & Vitamin C. 
  • Berdasarkan kandungannya tidak hairanlah ia menjadi penawar mujarab beberapa penyakit. Yang penting ianya mampu mengekalkan kandungan alkali dlm darah kita. 
  • Jika mengalami sembelit, ia dpt diatasi dgn mengamalkan makan timun setiap hari. Kandungan jus di dlm timun amat mujarab utk merawat gastrik, ulser serta kandungan asid tinggi. Jika jus dicampurkan dgn perahan lobak merah & saderi, ia dpt mengatasi masalah pusingan asid spt gout, reumatik & artritis. Bijinya pula kaya potasium. Cecair dpd bijinya dpt merawat masalah kekerapan buang air kecil.