BUTTER PRAWN
BAHAN- BAHAN
Udang kertas ( besar ) - 10 ekor ( dibuang kulit )
Telur ( dipukul ) - 1 biji
Daun kari - 3 tangkai
Garam dan Gula - Secukup rasa
Lada Sulah - Tambahan
Butter - 3 sudu besar ( mingikut kesesuaian )
Serbuk kari - 1 sudu besar
CARA MEMASAK
- Bersihkan udang dan dibuang kulitnya.
- Panaskan butter sehingga cair. Sementara menunggu butter panas, gaulkan udang, lada sulah, telur yang telah di pukul, serbuk kari dan sedikit garam serta gula.
- Apabila butter sudah panas, masukan udang ke dalam kuali, pastikan api adalah sederhana dan dikacau selalu.
- Masak sehingga udang kemerah-merahan dan telur menjadi helaian,campurkan daun kari ketika menggoreng untuk mendapat aroma yang wangi.
- Toskan udang apabila sudah masak.
TIP HIDANGAN DAPUR BUJANG
Anda dinasihatkan supaya tidak goreng udang terlalu lama. Hal ini untuk mengelakkan udang menjadi kecut. Untuk rasa yang lebih enak anda boleh sajikan butter prawn ini bersama Sos Thai (mengikut cita rasa masing-masing).
2 comments:
weh.. dah ada blog sniri noh.. make sure update lar ek.. resipi biskut raya xdak ka?
ada... nanti...
Post a Comment