BISKUT CIP COKLAT BINTANG
BAHAN-BAHAN
1 cawan mentega
1 cawan gula (dikisar halus)
2 biji telur
3 sudu besar serbuk koko3 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
1 cawan chip coklat
KAEDAH PENYEDIAAN
- Mula-mula pukul mentega dan juga gula. Kemudian masukkan telur dan pukul hingga kembang.
- Seterusnya masukkan tepung,serbuk koko, baking powder dan soda bicarbonate yang telah diayak bersama kedalam bekas adunan sedikit demi sedikit.
- Kacau hingga rata. kemudian masukkan cip coklat kedalam adunan. gaulkan sehingga menjadi doh yang sempurna.
- Seterusnya, masukkan kedalam plastik dan rehatkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
- Setelah itu, keluarkan doh dan lenyekkan menggunakan penggelek dan tekap menggunakan acuan yang berbentuk bintang.
- Susun didalam tray dan bakar selama 10 minit pada suhu 170 darjah Celsius.
TIPS DAPUR BUJANG
- Hiaskan biskut tadi dengan meletakan cip coklat yang selebihnya di tengah-tengah seperti digambar kalau tak nampak kosong jer. Nanti tak cantik. ok selamat mencuba...
1 comment:
Very interesting points. Thanks!
My blog:
courtier rachat credit Rachat De Credit
Post a Comment