KLIK DISINI UNTUK MENDAPAT HADIAH YANG LUMAYAN

DAPATKAN VOUCHER YANG MENARIK DISINI

Sunday, August 28, 2011

BISKUT CIP COKLAT BINTANG

BISKUT  CIP COKLAT BINTANG


BAHAN-BAHAN

1 cawan mentega
1 cawan gula (dikisar halus)
2 biji telur
3 sudu besar serbuk koko
3 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
1 cawan chip coklat

KAEDAH PENYEDIAAN

  1. Mula-mula pukul mentega dan juga gula. Kemudian masukkan telur dan pukul hingga kembang.
  2. Seterusnya masukkan tepung,serbuk koko, baking powder dan soda bicarbonate yang telah diayak bersama kedalam bekas adunan sedikit demi sedikit.
  3. Kacau hingga rata. kemudian masukkan cip coklat kedalam adunan. gaulkan sehingga menjadi doh yang sempurna.
  4. Seterusnya, masukkan kedalam plastik dan rehatkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
  5. Setelah itu, keluarkan doh dan lenyekkan menggunakan penggelek dan tekap menggunakan acuan yang berbentuk bintang.
  6. Susun didalam tray dan bakar selama 10 minit pada suhu 170 darjah Celsius. 
TIPS DAPUR BUJANG
  • Hiaskan biskut tadi dengan meletakan cip coklat yang selebihnya di tengah-tengah seperti digambar kalau tak nampak kosong jer. Nanti tak cantik. ok selamat mencuba...

1 comment:

Anonymous said...

Very interesting points. Thanks!

My blog:
courtier rachat credit Rachat De Credit