ASPARAGUS GORENG BELACAN
BAHAN-BAHAN
3 biji bawang merah (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang)
10 batang asparagus
3 sudu besar sambal belacan
1/2 sudu besar sos tiram
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
KAEDAH PENYEDIAAN
- Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
- Kemudian masukkan sambal belacan dan juga sos tiram.
- Seterusnya masukkan asparagus serta garam dan lada sulah sebagai seasoning.
INFO DAPUR BUJANG
- Asparagus adalah tumbuhan saka berbatang kecil yang berasal dari daerah timur Mediterranean, tetapi juga tumbuhan asli di kebanyakan negara Eropah, utara Afrika dan barat Asia. Ia juga diklasifikasikan sebagai sayur-sayuran kerana pucuknya boleh dimakan. Ia kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, natrium, kalium, vitamin A dan C dan niasin.
- Ditemui oleh orang Greek tumbuh sepanjang pantai di timur Mediterranian, asparagus telah ditanam oleh orang Rom pada 200 SM. Walaupun begitu, terdapat lukisan makam Mesir kuno mengenai asparagus dari 4000 SM, dan menjadi petunjuk yang ia telah digunakan untuk penyakit kencing dan en:deworming. Semasa zaman Pembaharuan asparagus digunakan sebagai afrodisiak dan telah diharamkan dari dapur biara untuk rahib perempuan. Dalam bukunya Herba Lengkap (1653) Nicholas Culpeper menasihati ia 'meningkatkan nafsu badan dalam lelaki atau wanita, apapun telah ditulis dengan sebaliknya'. Dalam manual cinta Arab Taman Wangian oleh Sheikh Nefzaoui (diterjemahkan pada 1880), ia telah ditulis bahawa dia yang memakan hidangan ini setiap hari akan mendapati ia peransang untuk kemahuan berahinya. Kemudiannya, Theodoor Henrick van de Velde (1873-1937), ahli perubatan Belanda, ahli ginekologi dan seksologi, juga mengangkat asparagus sebagai satu afrodisiak.
No comments:
Post a Comment