SOALAN:
- Banyak istilah bahan dalam bahasa Indonesia yang saya tak faham. Bolehkah Dapur Bujang berikan sedikit info?
JAWAPAN:
Tepung terigu - Tepung gandum
Wortel - Lobak merah
Seleri - Saderi
Kedelai - Kacang soya
Ebi - Udang kering
Jeruk nipis - Limau nipis
Kacang mete - Gajus
Kaldu ayam - Air rebusan ayam
Susu bubuk - Susu tepung
Kemiri - Buah keras
Kapulaga - Buah pelaga
Mrica - Serbuk lada sulah
Bolok - Kiub stok
Brambang - Bawang merah
Terisi - Belacan
Cabe- Cili atau lada
Jahe- Halia
Ubi jalar atau rambat - Keledek
Wijen - Bijan
Ketan - Pulut
Daun singkong - Pucuk ubi
SUMBER RUJUKKAN: BUKU (BIJAK MEMASAK, NORZAILINA NORDIN " Soal Jawab & Panduan Dunia Masakan), Cetakkan 1 2011, GRUP BUKU KARANGKRAF SDN.BHD
No comments:
Post a Comment
Dont Forget To Follow Our Blog... Mcm-Mcm Ada Untuk Dikongsi. "Dari Dapur Dekat Ke Hati"