LEEK AND POTATO SOUP
BAHAN-BAHAN
2 biji kentang (dipotong dadu)
1 biji bawang besar (dicincang halus)
1 batang leek (dihiris)
1 batang celery (daun bawang) dihiris tebal
100 gram butter
2 sudu olive oil
2 helai bay leave ( daun bay)
1 liter air
1 tangkai daun parsley (dicincang halus)
1 sudu teh garam
1 sudu teh lada sulah
Sedikit oregano (herba)
KAEDAH PENYEDIAAN
- Panaskan butter terlebih dahulu kemudian tumis bawang dan juga celery sehingga berwarna coklat keemasan kemudian masukkan air.
- Seterusnya, letakkan bay leaf, leek dan juga kentang. Reneh dengan api yang perlahan selama 15 minit.
- Masukkan olive oil, daun parsley dan sedikit oregano. Kacau rata selama 3 minit.
- Masukkan garam dan juga lada sulah. sambil menunggu sup direneh buang buih-buih yang terapung di permukaan atas sup, supaya sup nampak lebih jernih dan cantik. Apabila naik bau dan aroma sup tutup api dan hidangkan bersama roti ( sebagai cadangan).
INFO DAPUR BUJANG
- Sup leek dan potato ini sebenarnya berasal daripada "Perancis".
- Namanya ialah "Potage de poireaux et pommes de terre".
- Sup ini sangat mudah disediakan dan boleh disimpan didalam peti ais dan dipanaskan semua.
- Sesuai di makan pada waktu sejuk.
- Herba yang digunakan didalam resepi ini iaitu oregano boleh diubah dengan herba seperti coriander, basel ataupun tarragon mengikut kemahuan anda.
- selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment