TANGHOON FISH SOUP
BAHAN-BAHAN
100 gram isi ikan
100 gram soo onn (mee, rendam dalam air)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
5 biji dried mushroom (dihiris halus)
5 biji button mushroom (dihiris halus)
3 batang Young corn (dihiris halus)
1/2 batang Carrot (dihiris memanjang)
1/4 kobis ( dihiris )
3 batang sawi ( dihiris)
sedikit Chicken stock
sedikit garam
3 sudu minyak bijan
3 sudu minyak ikan
3 sudu minyak masak
500 ml air
KAEDAH PENYEDIAAN
- Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau dan masukkan air.
- Kemudian masukkan pula dried mushroom, button mushroomyoung corn, corrot kobis dan sawi.
- Seterusnya masukkan sedikit perasa iaitu chicken stock, garam, minyak ikan dan minyak bijan.
- Sediakan Soo Onn yang telah kembang tadi kedalam mangkuk, dan curahkan soup diatasnya.
TIP DAPUR BUJANG
- Jika anda mahukan sesuatu untuk menambah selera, hiriskan daun bawang dan cili merah kemudian taburkan diatas sup ini. Sertakan juga bawang gorong sebagai hiasan.
- Anda boleh juga perahkan sedikit air perahan limau sebagai penambah rasa yang mengasyikkan.
- Selamat mencuba...
CREDIT TO : Chef Shahrul Aizat (Pak Aun)
No comments:
Post a Comment