KLIK DISINI UNTUK MENDAPAT HADIAH YANG LUMAYAN

DAPATKAN VOUCHER YANG MENARIK DISINI

Friday, June 24, 2011

TANGHOON FISH SOUP


TANGHOON FISH SOUP

BAHAN-BAHAN

100 gram isi ikan  
100 gram soo onn (mee, rendam dalam air)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)   
5 biji dried mushroom (dihiris halus)
5 biji button mushroom (dihiris halus)
3 batang Young corn (dihiris halus)
1/2 batang Carrot (dihiris memanjang)
1/4 kobis ( dihiris )
3 batang sawi ( dihiris)
sedikit Chicken stock
sedikit garam
3 sudu minyak bijan
3 sudu minyak ikan
3 sudu minyak masak
500 ml air

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Panaskan minyak masak dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau dan masukkan air.
  2. Kemudian masukkan pula dried mushroom, button mushroomyoung corn, corrot kobis dan sawi.
  3. Seterusnya masukkan sedikit perasa iaitu chicken stock, garam, minyak ikan dan minyak bijan.
  4. Sediakan Soo Onn yang telah kembang tadi kedalam mangkuk, dan curahkan soup diatasnya.

TIP DAPUR BUJANG
  • Jika anda mahukan sesuatu untuk menambah selera, hiriskan daun bawang dan cili merah kemudian taburkan diatas sup ini. Sertakan juga bawang gorong sebagai hiasan.
  • Anda boleh juga perahkan sedikit air perahan limau sebagai penambah rasa yang mengasyikkan.
  • Selamat mencuba...

CREDIT TO : Chef Shahrul Aizat (Pak Aun) 

No comments: