KLIK DISINI UNTUK MENDAPAT HADIAH YANG LUMAYAN

LET BE OUR FOLLOWER AND WE CAN SHARE MANY RECIPE

DAPATKAN VOUCHER YANG MENARIK DISINI

Tuesday, December 27, 2011

AIR BANDUNG BERJAGUNG DAPUR BUJANG

Hari ni kami nak bawakan anda satu minuman yang sedap punya... hahaha. Sebelum tu nak cerita jugak kenapa kami tak update dalam minggu lepas sbb kami sibuk sangat... Banyak sangat group yang datang ke hotel tempat kami kerja. Hari krismas pun kami kena sediakan makanan... Namun dalam masa tu kami curi2 jugak buat resepi tuk anda semua. Baik kan... ahahha... Ok hari ini kami kongsikan bersama anda bagaimana nak buat " Air Bandung Berjagung Dapur Bujang"... waa... nama nak gempak... huhu, just nak berkongsi dan selamat mencuba...


"AIR BANDUNG BERJAGUNG DAPUR BUJANG"

BAHAN-BAHAN:

200 ml Santan
400 ml Air
1 sudu besar Cordial sirap
2 sudu besar Gula merah
3 sudu besar Isi jagung
Sedikit garam

KAEDAH PENYEDIAAN:
  1. Pertama sekali panaskan santan dan juga air.
  2. Setelah panas masukkan cordial sirap dan gula merah.
  3. Apabila air hampir mendidih, masukkan isi jagung dan sedikit garam.
  4. Kemudian letakkan didalam gelas pilihan anda dan hiaskan. 
  5. Sejukkan sebentar air tadi dan boleh juga diminum sejuk setelah dicampur dengan ais batu. 

Wednesday, December 14, 2011

Mudahnya Pencuci Mulut!!! MENU:Coco Rice Mousse

 Salam.Hello semua apa khabar? Cam? Sihat? Hum mesti korang rindu aboy ngan nick kan... hehe!!! relexlah baru tiga hari jer kami tak menulis... bukan apa sibuk sikit ni. Seperti yang aboy janjikan, hari ni aboy nak share satu resepi ringkas yang memakan masa hanya sepuluh minit untuk disiapkan. Tambahan pula hanya menggunakan 3 bahan sahaja... Waa... mesti teruja kan semua... hehehe nak tengok bahan2 nyer? Dibawah ni adalah bahan2 yang diperlukan untuk membuat pencuci mulut hari ini... ha... Sebelum terlupa menu untuk hari ini ialah Coco Rice Mousse. Ini merupakan mousse yang paling ringkas didunia... hahaha...

Nilah bahan2 yang diperlukan... senangkan!!!

BAHAN-BAHAN

200 ml Creme Anchor
2 sudu susu pekat
Sedikit coco rice Kellogg's

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Pertama sekali pukul creme anchor tu sehingga gebu. ( jangan pukul terlalu lama kerana ia akan berketul ).
  2. Kemudian masukkan susu pekat dan gaul sahaja menggunakan sudu sehingga sebati.
  3. Seterusnya sejukkan sebentar di dalam peti sejuk untuk 5 minit.
  4. Lastly, keluarkan adunan creme dengan susu tadi dan masukkan pula coco rice kedalamnya. 
  5. Gaul dan hidangkan. 
Nak tengok hasilnya? Berdebar tak ni? hahaha... 1,2,3.... Tara!!!!!


Inilah dia mousse yang simple tu... Camner senangkan.


Ni sesuai dimakan masa sejuk2 lagi. 

Ada jugak orang tanya saya knp tak masukkan sekali coco rice tu  sebelum disimpan didalam peti?
Jawapannya: kalu kita masukkan sekali nanti coco rice tu lemau la... nanti makan tak rangup lagi, so tak syoklah. Cuba bayangkan makan mousse yang lembut dan dalam masa yang sama kita dapat menikmati kerangupan coco rice tu.. perh... sedap tu.. hehe.. 

Selamat mencubalah aboy ngan nick ucapkan semoga perkongsian ini dapat disebarkan. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada yang sudi membaca blog kami ni. Banyak respon yang kami terima daripada orang ramai. Siap ada yang call lagi nak kenal2 hahaha. Ada juga mintak mengajar dirumah tak kiralah orang biasa mahupun VIP. Kami hargai pelawaan itu. Namun kami masih focus kepada Last Training kami ni. 

Kami juga harapkan doa daripada peminat2 kami( waa.. macam artis pulak) dan semua yang sentiasa bersama kami. Esok kalu kami ada masa kami akan bawa anta melancong ke Cherating pula. Boleh jugak Cheak In di Holiday Villa Resort and Spa, Cherating, tempat kami kami kerja sekarang. Oklah membebel dah panjang sangat. Jumpa lagi semua, jangan lupa follow blog kami. mungkin tahun depan kami akan buat pertandingan untuk semua komuniti dalam Dapur Bujang ini. Harapnya anda dapat menunggu kami. bye... salam...

Friday, December 9, 2011

JOM SARAPAN PAGI!!! Menu: Mee Goreng Mamak

Hum, macam biasa aboy kerja over night jugak semalam. Dari pukul 11 malam sampailah pukul 7 pagi ni. Tapi semalam lain sikit sbb hari kedua kerja takder lah rasa mengantuk lagi. Kalu hari lepas nak prepare sarapan pun boleh tertido-tido sampai cium meja..hahaha... Sebenarnya nak bagitahu jugak kat anda semua yang sebenarnya aboy ngan nick tengah menjalani latihan industri yang kedua di Holiday Villa Cherating Resort and Spa, Pahang.  That why la kami berdua tak sempat nak update banyak2 dlam blog ni. Ni pun aboy amik kesempatan nak menulis sbb nick skg kerja waktu pagi dari pukul 7 pagi sampailah pukul 3 ptg. Lepas balik kerja dia penat terus tido... tulah tak sempat... jangan marah yer semua. Jadi tuk mengubat kerinduan anda semua pada kami, dengan berbesar hati aboy nak kongsikan masakan istimewa yang disediakan aboy bersama Chef Raiz@ abg raiz pada pagi tadi...


Mee Goreng Mamak

BAHAN-BAHAN

1/2 kilo mee kuning
5 sudu besar sambal kacang
5 sudu besar sambal tumis
Sedikit sos ikan
Sedikit sos tiram
1 batang fish cake
2 biji cucur udang
1 biji kentang goreng
Sedikit sayur sawi
2 biji tomato
2 batang cili merah/hijau (dihiris)
Sedikit tauge
2 biji telur
Sedikit lada sulah
Sedikit chicken stock

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Pertama sekali, panaskan kuali diisi minyak dan pecahkan telur didalam kuali dan kacau.
  2. Kemudian, masukkan fish cake,kentang dan cucur udang. Kemudian masukkan sambal tumis, sambal kacang, sos tiram dan sos ikan.
  3. Seterusnya, masukkan mee kuning dan kacau rata bersama rencah tadi.
  4. Selepas itu masukkan sayur sawi,cili merah/hijau, tomato dan juga tauge.
  5. Berikan sedikit perasa lada sulah dan chicken stock. 
Hum, senangkan... sedap  jer pagi2 ni makan mee goreng mamak. ditambah pula dengan teh tarik yang panas2. Huhu terliurkan.Nak lebih menarik tambahkan bawang goreng dan juga daun bawang diatas mee goreng mamak tadi. Hari ini still Chef Raiz@abg raiz yang meneman saya berkerja tengah malam tadi. Saya rasa anda boleh cuba menyediakan menu ini dirumah bersama familykan. Oklah sampai disinilah aboy berhenti. Nak sambung tido pulak ni. Selamat berkongsi lagi aboy ucapkan. Harap anda boleh berkongsi ngan kawan2 yang lain. Terima kasih aboy ucapkan kerana anda semua sudi melawat blog aboy dan nick ni. Jumpa lagi selamat tido... hahaha.



Waa... gambar dia lagi!!! Jadi model dalam blog ni untuk hari kedua. Terima kasih Abg Raiz...

Thursday, December 8, 2011

JOM SARAPAN PAGI!!! Menu: Farmer Potato

Salam... Selamat pagi semua, semalam aboy kena kerja dari pukul 11 malam sampai pukul 7 pagi tadi untuk prepare sarapan pagi untuk 150 pax. Inilah kali pertama kerja pagi2 macam ni... Haha, takperlah itu semua pengalaman dan pengalaman ini jugalah membuatkan aboy nak kongsi dengan anda semua  resepi salah satu menu sarapan pagi tuk ari ini... Menu pada hari ini ialah FARMER POTATO atau sauted potato. Caranyer senang sahaja dan aboy akan kongsikan dengan semua.

FARMER POTATO


BAHAN-BAHAN

4 biji kentang (dipotong dadu dan direbus 3/4 empuk)
1/2 biji lada banggala merah dan hijau
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 helai bay leave 
Sedikit serbuk lada hitam 
Sedikit daun basil kering
Sedikit garam

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Letakkan sedikit minyak didalam kuali dan masukkan bay leave supaya naik aromanya yang wangi.
  2. Kemudian, tumiskan lada banggala dan bawang besar.
  3. Seterusnya, masukkan kentang dan taburkan sekali daun basil kering.
  4. Taburkan sedikit garam sebagai perasa dan segara dihidangkan.


ULASAN DAPUR BUJANG:

Waa... mudah kan. hanya dengan 1,2 dan 3 hehe... selamat mencuba kepada korang semua. Aboy juga ingin kongsikan juga bahawa hari ini aboy telah berkerja bersama Chef Raiz @ abg raiz. Dia banyak membantu aboy dalam mengenal perkara baru didalam industri ini. Diharap dapat berkongsi lagi peristiwa2 manis di dalam masakan bersama anda lagi. Terima kasih kepada abg raiz juga anda yang sudi melawat blog kami.


Terima kasih Abg Raiz!!!

Wednesday, December 7, 2011

KACANG SOYA SEBENARNYA BERBAHAYA? ADAKAH PERKARA INI BENAR?


KACANG SOYA

Semalam kami ada terbaca 1 artikal mengenai kacang soya dan ia amat memeranjatkan. Fakta ini mungkin benar dan mungkin tidak. Tapi dari apa yang kami baca ia sungguh menakutkan. Terserahlah pada anda semua hentak percaya atau tidak. Tapi kami di dapur bujang hanya ingin berkongsi dengan anda semua.

ANTARA KEBURUKAN SOYA:
1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.
2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. Hoh.
3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.
4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz dan macam-macam lah. Tapi malangnya tinggi kandungan racun perosak, dan khasiatnya semulajadinya = ???
5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya:* kembung perut,* kekurangan asid amino,* kerosakan pankreas. Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya dorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium nak pastikan antizat tu hilang. Malangnya..
6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan NYANYUK, tahu??
Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar),namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelakidan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat,serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.
Firman Allah:Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. (Surah Al-Baqarah: 168)
Tempe dan kicap soya adalah baik untuk kesihatan. Kenapa? Sebab.. tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman (dari kilang pengeluar especially)

DAN ARTIKEL DARI USTAZ HASHIM DIBAWAH TAJUK  KACANG SOYA MENGALIH KITA DARI PEMAKANAN SUNNAH?? WAJAH HITAM KACANG SOYA MENYATAKAN SEBEGINI:

Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.


Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.



Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:


  • Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
  • Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
  • Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).



KES : 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!



Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2).



(: komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)
(2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)



Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.



Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak mendeaktifkan erencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino.



Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama ‘phytic acid (3)’ yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.



(: phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)




Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe.



(4 : link hemaggluttin ini lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya)



Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupUn sedikit.




Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.



Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.



Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.




Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.



KESDikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh!




KES: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.

# Nampaknya korang pun dah bacakan... Sebagai seorang yang berakal mari kita fikir-fikirkan. Lebih baik mencegah daripada merawat. Bagi kaum lelaki waspadalah selepas ini. Nanti perkara yang tidak dingini berlaku mcm maner? hahaha... awas kalian... semua...

# Niat untuk berkongsi dan harapnya lebih banyak kita boleh kongsi selepas ini. Terima kasih semua jika juga bolehlah follow blog kami... thanks semua...


SUMBER DIAMBIL DARIPADA: http://aduhaimedia.com/bahaya-soya/