KLIK DISINI UNTUK MENDAPAT HADIAH YANG LUMAYAN

LET BE OUR FOLLOWER AND WE CAN SHARE MANY RECIPE

DAPATKAN VOUCHER YANG MENARIK DISINI

Wednesday, February 29, 2012

VIDEO PERTAMA KAMI: CUTI-CUTI LANGKAWI 2012...

Hai korang semua... maaflah, kami dah lama tak update blog ni.. Bukan aper sibuk nak siapkan report for our final exam.. So far alhamdulilah kami dah siapkan sebaiknyer.... Thanks kerana support kami. Just nak kongsi satu cite kat sini... (gosip ni)... hahaha. Just nak bagi tahu yang kami ni dah dapat tawaran berkerja... DI MANA TU? hum yang tu kami kena rahsiakan dulu... nak buat suprise kat korang semua. Alhamdulilah kami dapat tempat yang sama tuk berkerja... sebagai klu ( TEMPATNYER MERUPAKAN SATU TEMPAT PELANCONGAN TERKENAL DI DALAM NEGARA INI) hehe...
 Kebetulan pula hari ini kami nak tunjukkan satu video iaitu video pertama kami mengacara...
Tapi korang jangan gelak tau...
Ni just saja2 jer...
Buat secara spontan...
Pastu tangan ni gatal nak edit...
Pikir2 balik rasa seronok nak share dgn peminat (hahaha.... ada ker peminat?)

Kami buat ni khas tuk korang tau semasa kami bercuti di Langkawi... ha??? apa??? Resepi baru??? ok2 nanti Kami update kan yer... 
Hope korang enjoy tau... 
Kami mohon jugak korang semua doakan final exam kami tahun ni... moga2 dapat anugerah dekan lagi uk tahun ni... salam sayang semua... MUAH!!!

video

* Harap anda semua dapat doakan kejayaan untuk kami di dunia mahupun di akhirat... terima kasih!!!
kami sertakan jugak gambar menarik semasa di langkawi yer...


Masa ni jumpa kawan2 yang training and tinggal kat Langkawi. Kami minum2 di Jeti Pulau Rebak 


Tengah tunggu air tak sampai- sampai... kami santai- santai  kat The Cliff Restaurant ...


Hum... sibuk mengalahkan bisnes man jer... hahaha


Tanah tu tak rata sbb tu aboy nampak pendek... ahhaha


"Langkawi Permata Kedah"


Masa kat underwater world...


Masa ni ada satu Itik tu marah kat aboy... takut jer... (buat- buat senyum)


Penguin!!! 


Macam kat Kutub kan... hahaha... Comel Penguin!!!


Sedih...!!! ( mengenang kampung halaman ku...)


Hero Malaya mana pulak ni... Cepat- cepat sapa nak? haha

* Jumpa lagi yer semua...
* Thanks semua...

Thursday, February 9, 2012

CHEF ITALI CIPTA SOSEJ TERPANJANG DI DUNIA


Sepuluh chef di Itali berjaya mencipta sosej yang terpanjang di dunia. Sosej sepanjang 597.8 meter itu berjaya mengalahkan sosej terpanjang yang direkodkan dalam Guinness Book of Records yang panjangnya di mana panjangnya hanyalah 392 meter.
Sosej tersebut memerlukan masa selama tiga jam dan daging seberat 589 kilogram untuk menyiapkannya. Ketua projek tersebut, Alberto Della Pelle, mengakui terlalu mudah untuk merealisasikan mimpinya. “Kami amat bangga kerana telah mencipta rekod dunia baru dengan makanan lazat seperti itu,” kata Pelle.
Setelah ukuran rasmi dilakukan oleh pihak Guinness Book of Records, sosej tersebut dipotong menjadi 7000 bahagian dan dijadikan sandwich yang dijual kepada penduduk sekitar. Seluruh hasil jualan daripada sandwich tersebut akan disumbangkan kepada badan kebajikan.
Itali yang sememangnya menjadi syurganya para pecinta makanan. Pada 2004, beberapa tukang masak di bandar Mottola berjaya mencipta sandwich terpanjang di dunia yang panjangnya mencapai 634.5 meter. Tukang masak dari Mottola kembali menghasilkan ciptaan baru dengan mencipta roti lempeng terlebar atau yang lebih dikenali dengan focaccia pizza yang lebarnya mencapai 297 meter persegi.
RUJUKKAN : ADUHAI MEDIA. COM

ASPARAGUS GORENG BELACAN


ASPARAGUS GORENG BELACAN

BAHAN-BAHAN

3 biji bawang merah (dimayang)
2 ulas bawang putih (dimayang)
10 batang asparagus
3 sudu besar sambal belacan
1/2 sudu besar sos tiram
Sedikit garam
Sedikit lada sulah

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan sambal belacan dan juga sos tiram.
  3. Seterusnya masukkan asparagus serta garam dan lada sulah sebagai seasoning.

INFO DAPUR BUJANG
  • Asparagus adalah tumbuhan saka berbatang kecil yang berasal dari daerah timur Mediterranean, tetapi juga tumbuhan asli di kebanyakan negara Eropah, utara Afrika dan barat Asia. Ia juga diklasifikasikan sebagai sayur-sayuran kerana pucuknya boleh dimakan. Ia kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, natrium, kalium, vitamin A dan C dan niasin.

  • Ditemui oleh orang Greek tumbuh sepanjang pantai di timur Mediterranian, asparagus telah ditanam oleh orang Rom pada 200 SM. Walaupun begitu, terdapat lukisan makam Mesir kuno mengenai asparagus dari 4000 SM, dan menjadi petunjuk yang ia telah digunakan untuk penyakit kencing dan en:deworming. Semasa zaman Pembaharuan asparagus digunakan sebagai afrodisiak dan telah diharamkan dari dapur biara untuk rahib perempuan. Dalam bukunya Herba Lengkap (1653) Nicholas Culpeper menasihati ia 'meningkatkan nafsu badan dalam lelaki atau wanita, apapun telah ditulis dengan sebaliknya'. Dalam manual cinta Arab Taman Wangian oleh Sheikh Nefzaoui (diterjemahkan pada 1880), ia telah ditulis bahawa dia yang memakan hidangan ini setiap hari akan mendapati ia peransang untuk kemahuan berahinya. Kemudiannya, Theodoor Henrick van de Velde (1873-1937), ahli perubatan Belanda, ahli ginekologi dan seksologi, juga mengangkat asparagus sebagai satu afrodisiak. 

Wednesday, January 4, 2012

MEREHATKAN MINDA!!! KAMI BERCUTI KE GAMBANG WATER PARK!!!

Untuk pengetahuaan semua, Aboy ngan Nick telah pergi bercuti merehatkan minda setelah berkerja bertunkus lumus sepanjang 2011 ni. Pada 27 december 2011 aritu kami bersama dengan dengan staff  daripada Holiday Villa Cherating, Pahang telah pergi ke Bukit Gambang Water Park. Rasa seronok bile bermain air sampai terlompat-lompat, menjerit-jerit tak ingat dunia, yerlah kata nak berseronok... hehehe. Tapi kebetulan pada hari yang kami datang tu tak ramai orang sangat. Mungkin disebabkan cuaca yang hujan dan juga 27 ari tu merupakan hari Rabu. So, still ramai berkerja. Bak kata orang air ni adalah satu element yang baik untuk menenangkan jiwa, that why la kami pergi tempat berair macam ni. 

Pada mulanya kami merancang untuk pergi pada bulan 1 ni, tapi disebabkan akan ada group yang datang ke hotel kami bulan 1 ni, jadi kami terpaksa awalkan. Kami post tentang percutian kami ni bukan nak bagi anda "jealous" tapi sekadar nak berkongsi rasa gembira dengan anda semua. Selain itu kami juga dapat memperkenalkan anda semua dengan tempat-tempat menarik sebagai destinasi pelancongan anda sekeluarga. Rasanya perkara ini tidak lari daripada skop bidang kami. Harap anda semua enjoy dengan gambar-gambar yang kami sediakan.


Ini gambar budak-budak rumah sewa kami, Abg Azri yang di sebelah kiri dan Abg Raiz disebelah kanan (yang kerja ngan aboy masa overnight aritu...)


Pondok ni untuk disewa tau... bukan free... harga sewa pondok ni untuk sepanjang hari ialah $40 inggit!!! Ruangnya besar, sesuai nk letak beg family yang datang. Eh... ada wanita... (tu Kak Dila...)


Ini amik gambar kat jambatan. Yang tengah-tengah tu Kak Lisa (FnB) dan Abg Yoo (FO). Diaorang la yang jadi photographer tuk sepanjang hari. Mereka ni gile kamera... kot!!!  


Abg Azri tengok apa tu? Jet pejuang kot!!! huhu


Ini gambar kat pintu masuk kat Bukit Gambang Water Park ni. 2 gadis kecik molek tu kat tengah tu ialah Kak Fairus dan juga Kak Jue.


Amboi posing kat tiang lagi tu... hahaha." memori daun pisang waktu jalan-jalan", ceh... nyanyi pulak...


Ni tengah bincang nak pi mana pulak lepas ni...


Amik sekali lagi gambar kat sini... Eh Kak Lisa ngan Abg Yoo maner? hum... photographer kan...


Masa kami nak ambil gambar ni, tiba-tiba hujan turun... hahaha... tahu-tahu jer kita nak mandi...


Saper paling sopan?... Hahaha...


Masing-masing nak tunjuk kuat.. haha...


Machonyer yang paling kanan tu... huhu


Time-time nak mandilah ni... dah tukar baju and seluar...

 Tiang lampu lagik...


Ni nak pi main gelongsor tu... yang pening giler... Mana Nick??? Dia tengah amik gambar...


Kami suka gambar ni... terserlah natural beauty!!!... hahaha


Tunggu masa nk balik dah ni... adalah shopping sikit... sikit ker??? Tengok Abg Azri baper beg plastik kat tangan dia?... hahaha


Sekian sahaja ceretera kami disini. Harapnyer anda semua dapat enjoy jugak seolah-olah pergi ke Gambang dengan penulisan kami ni. Datanglah sendiri untuk merasai sendiri keseronokan yer... Untuk maklumat lanjut anda bolehlah melayari:

Harga Tiket : RM 21.90 untuk dewasa dan RM 14.90 untuk kanak-kanak
(sekarang tengah offer!!! Cepat...)
Dibuka: Setiap hari kecuali hari Selasa
Masa: Isnin, Rabu, Khamis 10.30 pagi hingga 6.30 petang
Jumaat, Sabtu, Ahad 9.30 pagi hingga 6.30 petang



Tuesday, January 3, 2012

IKAN KEMBUNG BAKAR ISTIMEWA BERSAMA AIR ASAM DAPUR BUJANG

Oklah hari ni kita nak bersantai2 jer... duduk2 tepi pantai sambil makan ikan bakar. Ish... masyuknyakan... Ikan bakar ni jugak sesuai buat menu BBQ untuk kawan2 pembaca yang sedang beriadah atau buat camping dalam hutan. Boleh jugak halau nyamuk, tak gitu? hehe. Aboy ngan Nick bagi menu santai bersama kawan2 dan family untuk semua pembaca, bukan apa... bujang memanglah bujang but still ada familykan. Apa salahnya kalu sesekali bawak family berholiday sambil makan makanan hasil tangan anda semua... kan ker terharu mereka. Jadi kami kongsikan dengan anda hari ini, "Ikan Kembung Bakar bersama Air Asam Dapur Bujang". Harap semua bolehlah enjoy... Selamat mencuba...
 IKAN KEMBUNG BAKAR ISTIMEWA BERSAMA AIR ASAM DAPUR BUJANG


BAHAN-BAHAN UNTUK IKAN KEMBUNG BAKAR
(Bahan-bahan untuk perap ikan)
250 gram ikan kembung
10 cm halia (dikisar)
10 cm lengkuas (dikisar)
10 cm kunyit hidup (dikisar)
8 biji bawang merah (dikisar)
6 tangkai cili hijau dan merah (dikisar)
10 biji cili padi (dikisar)
2 helai daun kunyit (dihiris halus)
2 batang serai ( hiris halus)
1/2 ketul gula melaka

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Tumis bahan kisar sehingga garing dan naik bau.
  2. Masukkan daun kunyit dan serai.
  3. Akhir sekali masukkan gula melaka.
  4. Setelah pecah minyak sejukkan.
  5. Seterusnya perapkan bahan tumis tadi dengan ikan dan dibungkus dengan daun pisang.
  6. Lastly, bakar ikan sehingga masak.

BAHAN-BAHAN AIR ASAM

2 tangkai cili merah dan hijau (dihiris)
2 biji bawang merah (dihiris)
1 tangkai bunga kantan (dihiris)
1batang serai (dihiris)
3 helai daun limau purut (dihiris)
1/2 cawan asam jawa
sedikit garam garam (dihiris)
belacan (sebesar ibu jari)
1 sudu kerisik

KAEDAH PENYEDIAAN

  1. Pertama sekali bancuhkan asam jawa dengan air suam.
  2. Kemudian tumbuk belacan dan juga kerisik.
  3. Seterusnya, campurkan kesemua bahan yang dihiris.
  4. Last sekali, kacau rata kesemua bahan dan sedia untuk dicicah dengan ikan kembung bakar tadi.

Tuesday, December 27, 2011

AIR BANDUNG BERJAGUNG DAPUR BUJANG

Hari ni kami nak bawakan anda satu minuman yang sedap punya... hahaha. Sebelum tu nak cerita jugak kenapa kami tak update dalam minggu lepas sbb kami sibuk sangat... Banyak sangat group yang datang ke hotel tempat kami kerja. Hari krismas pun kami kena sediakan makanan... Namun dalam masa tu kami curi2 jugak buat resepi tuk anda semua. Baik kan... ahahha... Ok hari ini kami kongsikan bersama anda bagaimana nak buat " Air Bandung Berjagung Dapur Bujang"... waa... nama nak gempak... huhu, just nak berkongsi dan selamat mencuba...


"AIR BANDUNG BERJAGUNG DAPUR BUJANG"

BAHAN-BAHAN:

200 ml Santan
400 ml Air
1 sudu besar Cordial sirap
2 sudu besar Gula merah
3 sudu besar Isi jagung
Sedikit garam

KAEDAH PENYEDIAAN:
  1. Pertama sekali panaskan santan dan juga air.
  2. Setelah panas masukkan cordial sirap dan gula merah.
  3. Apabila air hampir mendidih, masukkan isi jagung dan sedikit garam.
  4. Kemudian letakkan didalam gelas pilihan anda dan hiaskan. 
  5. Sejukkan sebentar air tadi dan boleh juga diminum sejuk setelah dicampur dengan ais batu. 

Wednesday, December 14, 2011

Mudahnya Pencuci Mulut!!! MENU:Coco Rice Mousse

 Salam.Hello semua apa khabar? Cam? Sihat? Hum mesti korang rindu aboy ngan nick kan... hehe!!! relexlah baru tiga hari jer kami tak menulis... bukan apa sibuk sikit ni. Seperti yang aboy janjikan, hari ni aboy nak share satu resepi ringkas yang memakan masa hanya sepuluh minit untuk disiapkan. Tambahan pula hanya menggunakan 3 bahan sahaja... Waa... mesti teruja kan semua... hehehe nak tengok bahan2 nyer? Dibawah ni adalah bahan2 yang diperlukan untuk membuat pencuci mulut hari ini... ha... Sebelum terlupa menu untuk hari ini ialah Coco Rice Mousse. Ini merupakan mousse yang paling ringkas didunia... hahaha...

Nilah bahan2 yang diperlukan... senangkan!!!

BAHAN-BAHAN

200 ml Creme Anchor
2 sudu susu pekat
Sedikit coco rice Kellogg's

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Pertama sekali pukul creme anchor tu sehingga gebu. ( jangan pukul terlalu lama kerana ia akan berketul ).
  2. Kemudian masukkan susu pekat dan gaul sahaja menggunakan sudu sehingga sebati.
  3. Seterusnya sejukkan sebentar di dalam peti sejuk untuk 5 minit.
  4. Lastly, keluarkan adunan creme dengan susu tadi dan masukkan pula coco rice kedalamnya. 
  5. Gaul dan hidangkan. 
Nak tengok hasilnya? Berdebar tak ni? hahaha... 1,2,3.... Tara!!!!!


Inilah dia mousse yang simple tu... Camner senangkan.


Ni sesuai dimakan masa sejuk2 lagi. 

Ada jugak orang tanya saya knp tak masukkan sekali coco rice tu  sebelum disimpan didalam peti?
Jawapannya: kalu kita masukkan sekali nanti coco rice tu lemau la... nanti makan tak rangup lagi, so tak syoklah. Cuba bayangkan makan mousse yang lembut dan dalam masa yang sama kita dapat menikmati kerangupan coco rice tu.. perh... sedap tu.. hehe.. 

Selamat mencubalah aboy ngan nick ucapkan semoga perkongsian ini dapat disebarkan. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada yang sudi membaca blog kami ni. Banyak respon yang kami terima daripada orang ramai. Siap ada yang call lagi nak kenal2 hahaha. Ada juga mintak mengajar dirumah tak kiralah orang biasa mahupun VIP. Kami hargai pelawaan itu. Namun kami masih focus kepada Last Training kami ni. 

Kami juga harapkan doa daripada peminat2 kami( waa.. macam artis pulak) dan semua yang sentiasa bersama kami. Esok kalu kami ada masa kami akan bawa anta melancong ke Cherating pula. Boleh jugak Cheak In di Holiday Villa Resort and Spa, Cherating, tempat kami kami kerja sekarang. Oklah membebel dah panjang sangat. Jumpa lagi semua, jangan lupa follow blog kami. mungkin tahun depan kami akan buat pertandingan untuk semua komuniti dalam Dapur Bujang ini. Harapnya anda dapat menunggu kami. bye... salam...