KLIK DISINI UNTUK MENDAPAT HADIAH YANG LUMAYAN

LET BE OUR FOLLOWER AND WE CAN SHARE MANY RECIPE

DAPATKAN VOUCHER YANG MENARIK DISINI

Tuesday, December 27, 2011

AIR BANDUNG BERJAGUNG DAPUR BUJANG

Hari ni kami nak bawakan anda satu minuman yang sedap punya... hahaha. Sebelum tu nak cerita jugak kenapa kami tak update dalam minggu lepas sbb kami sibuk sangat... Banyak sangat group yang datang ke hotel tempat kami kerja. Hari krismas pun kami kena sediakan makanan... Namun dalam masa tu kami curi2 jugak buat resepi tuk anda semua. Baik kan... ahahha... Ok hari ini kami kongsikan bersama anda bagaimana nak buat " Air Bandung Berjagung Dapur Bujang"... waa... nama nak gempak... huhu, just nak berkongsi dan selamat mencuba...


"AIR BANDUNG BERJAGUNG DAPUR BUJANG"

BAHAN-BAHAN:

200 ml Santan
400 ml Air
1 sudu besar Cordial sirap
2 sudu besar Gula merah
3 sudu besar Isi jagung
Sedikit garam

KAEDAH PENYEDIAAN:
  1. Pertama sekali panaskan santan dan juga air.
  2. Setelah panas masukkan cordial sirap dan gula merah.
  3. Apabila air hampir mendidih, masukkan isi jagung dan sedikit garam.
  4. Kemudian letakkan didalam gelas pilihan anda dan hiaskan. 
  5. Sejukkan sebentar air tadi dan boleh juga diminum sejuk setelah dicampur dengan ais batu. 

Wednesday, December 14, 2011

Mudahnya Pencuci Mulut!!! MENU:Coco Rice Mousse

 Salam.Hello semua apa khabar? Cam? Sihat? Hum mesti korang rindu aboy ngan nick kan... hehe!!! relexlah baru tiga hari jer kami tak menulis... bukan apa sibuk sikit ni. Seperti yang aboy janjikan, hari ni aboy nak share satu resepi ringkas yang memakan masa hanya sepuluh minit untuk disiapkan. Tambahan pula hanya menggunakan 3 bahan sahaja... Waa... mesti teruja kan semua... hehehe nak tengok bahan2 nyer? Dibawah ni adalah bahan2 yang diperlukan untuk membuat pencuci mulut hari ini... ha... Sebelum terlupa menu untuk hari ini ialah Coco Rice Mousse. Ini merupakan mousse yang paling ringkas didunia... hahaha...

Nilah bahan2 yang diperlukan... senangkan!!!

BAHAN-BAHAN

200 ml Creme Anchor
2 sudu susu pekat
Sedikit coco rice Kellogg's

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Pertama sekali pukul creme anchor tu sehingga gebu. ( jangan pukul terlalu lama kerana ia akan berketul ).
  2. Kemudian masukkan susu pekat dan gaul sahaja menggunakan sudu sehingga sebati.
  3. Seterusnya sejukkan sebentar di dalam peti sejuk untuk 5 minit.
  4. Lastly, keluarkan adunan creme dengan susu tadi dan masukkan pula coco rice kedalamnya. 
  5. Gaul dan hidangkan. 
Nak tengok hasilnya? Berdebar tak ni? hahaha... 1,2,3.... Tara!!!!!


Inilah dia mousse yang simple tu... Camner senangkan.


Ni sesuai dimakan masa sejuk2 lagi. 

Ada jugak orang tanya saya knp tak masukkan sekali coco rice tu  sebelum disimpan didalam peti?
Jawapannya: kalu kita masukkan sekali nanti coco rice tu lemau la... nanti makan tak rangup lagi, so tak syoklah. Cuba bayangkan makan mousse yang lembut dan dalam masa yang sama kita dapat menikmati kerangupan coco rice tu.. perh... sedap tu.. hehe.. 

Selamat mencubalah aboy ngan nick ucapkan semoga perkongsian ini dapat disebarkan. Kami juga mengucapkan terima kasih kepada yang sudi membaca blog kami ni. Banyak respon yang kami terima daripada orang ramai. Siap ada yang call lagi nak kenal2 hahaha. Ada juga mintak mengajar dirumah tak kiralah orang biasa mahupun VIP. Kami hargai pelawaan itu. Namun kami masih focus kepada Last Training kami ni. 

Kami juga harapkan doa daripada peminat2 kami( waa.. macam artis pulak) dan semua yang sentiasa bersama kami. Esok kalu kami ada masa kami akan bawa anta melancong ke Cherating pula. Boleh jugak Cheak In di Holiday Villa Resort and Spa, Cherating, tempat kami kami kerja sekarang. Oklah membebel dah panjang sangat. Jumpa lagi semua, jangan lupa follow blog kami. mungkin tahun depan kami akan buat pertandingan untuk semua komuniti dalam Dapur Bujang ini. Harapnya anda dapat menunggu kami. bye... salam...

Friday, December 9, 2011

JOM SARAPAN PAGI!!! Menu: Mee Goreng Mamak

Hum, macam biasa aboy kerja over night jugak semalam. Dari pukul 11 malam sampailah pukul 7 pagi ni. Tapi semalam lain sikit sbb hari kedua kerja takder lah rasa mengantuk lagi. Kalu hari lepas nak prepare sarapan pun boleh tertido-tido sampai cium meja..hahaha... Sebenarnya nak bagitahu jugak kat anda semua yang sebenarnya aboy ngan nick tengah menjalani latihan industri yang kedua di Holiday Villa Cherating Resort and Spa, Pahang.  That why la kami berdua tak sempat nak update banyak2 dlam blog ni. Ni pun aboy amik kesempatan nak menulis sbb nick skg kerja waktu pagi dari pukul 7 pagi sampailah pukul 3 ptg. Lepas balik kerja dia penat terus tido... tulah tak sempat... jangan marah yer semua. Jadi tuk mengubat kerinduan anda semua pada kami, dengan berbesar hati aboy nak kongsikan masakan istimewa yang disediakan aboy bersama Chef Raiz@ abg raiz pada pagi tadi...


Mee Goreng Mamak

BAHAN-BAHAN

1/2 kilo mee kuning
5 sudu besar sambal kacang
5 sudu besar sambal tumis
Sedikit sos ikan
Sedikit sos tiram
1 batang fish cake
2 biji cucur udang
1 biji kentang goreng
Sedikit sayur sawi
2 biji tomato
2 batang cili merah/hijau (dihiris)
Sedikit tauge
2 biji telur
Sedikit lada sulah
Sedikit chicken stock

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Pertama sekali, panaskan kuali diisi minyak dan pecahkan telur didalam kuali dan kacau.
  2. Kemudian, masukkan fish cake,kentang dan cucur udang. Kemudian masukkan sambal tumis, sambal kacang, sos tiram dan sos ikan.
  3. Seterusnya, masukkan mee kuning dan kacau rata bersama rencah tadi.
  4. Selepas itu masukkan sayur sawi,cili merah/hijau, tomato dan juga tauge.
  5. Berikan sedikit perasa lada sulah dan chicken stock. 
Hum, senangkan... sedap  jer pagi2 ni makan mee goreng mamak. ditambah pula dengan teh tarik yang panas2. Huhu terliurkan.Nak lebih menarik tambahkan bawang goreng dan juga daun bawang diatas mee goreng mamak tadi. Hari ini still Chef Raiz@abg raiz yang meneman saya berkerja tengah malam tadi. Saya rasa anda boleh cuba menyediakan menu ini dirumah bersama familykan. Oklah sampai disinilah aboy berhenti. Nak sambung tido pulak ni. Selamat berkongsi lagi aboy ucapkan. Harap anda boleh berkongsi ngan kawan2 yang lain. Terima kasih aboy ucapkan kerana anda semua sudi melawat blog aboy dan nick ni. Jumpa lagi selamat tido... hahaha.



Waa... gambar dia lagi!!! Jadi model dalam blog ni untuk hari kedua. Terima kasih Abg Raiz...

Thursday, December 8, 2011

JOM SARAPAN PAGI!!! Menu: Farmer Potato

Salam... Selamat pagi semua, semalam aboy kena kerja dari pukul 11 malam sampai pukul 7 pagi tadi untuk prepare sarapan pagi untuk 150 pax. Inilah kali pertama kerja pagi2 macam ni... Haha, takperlah itu semua pengalaman dan pengalaman ini jugalah membuatkan aboy nak kongsi dengan anda semua  resepi salah satu menu sarapan pagi tuk ari ini... Menu pada hari ini ialah FARMER POTATO atau sauted potato. Caranyer senang sahaja dan aboy akan kongsikan dengan semua.

FARMER POTATO


BAHAN-BAHAN

4 biji kentang (dipotong dadu dan direbus 3/4 empuk)
1/2 biji lada banggala merah dan hijau
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 helai bay leave 
Sedikit serbuk lada hitam 
Sedikit daun basil kering
Sedikit garam

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Letakkan sedikit minyak didalam kuali dan masukkan bay leave supaya naik aromanya yang wangi.
  2. Kemudian, tumiskan lada banggala dan bawang besar.
  3. Seterusnya, masukkan kentang dan taburkan sekali daun basil kering.
  4. Taburkan sedikit garam sebagai perasa dan segara dihidangkan.


ULASAN DAPUR BUJANG:

Waa... mudah kan. hanya dengan 1,2 dan 3 hehe... selamat mencuba kepada korang semua. Aboy juga ingin kongsikan juga bahawa hari ini aboy telah berkerja bersama Chef Raiz @ abg raiz. Dia banyak membantu aboy dalam mengenal perkara baru didalam industri ini. Diharap dapat berkongsi lagi peristiwa2 manis di dalam masakan bersama anda lagi. Terima kasih kepada abg raiz juga anda yang sudi melawat blog kami.


Terima kasih Abg Raiz!!!

Wednesday, December 7, 2011

KACANG SOYA SEBENARNYA BERBAHAYA? ADAKAH PERKARA INI BENAR?


KACANG SOYA

Semalam kami ada terbaca 1 artikal mengenai kacang soya dan ia amat memeranjatkan. Fakta ini mungkin benar dan mungkin tidak. Tapi dari apa yang kami baca ia sungguh menakutkan. Terserahlah pada anda semua hentak percaya atau tidak. Tapi kami di dapur bujang hanya ingin berkongsi dengan anda semua.

ANTARA KEBURUKAN SOYA:
1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.
2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. Hoh.
3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.
4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz dan macam-macam lah. Tapi malangnya tinggi kandungan racun perosak, dan khasiatnya semulajadinya = ???
5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya:* kembung perut,* kekurangan asid amino,* kerosakan pankreas. Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya dorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium nak pastikan antizat tu hilang. Malangnya..
6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan NYANYUK, tahu??
Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar),namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelakidan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat,serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.
Firman Allah:Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. (Surah Al-Baqarah: 168)
Tempe dan kicap soya adalah baik untuk kesihatan. Kenapa? Sebab.. tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman (dari kilang pengeluar especially)

DAN ARTIKEL DARI USTAZ HASHIM DIBAWAH TAJUK  KACANG SOYA MENGALIH KITA DARI PEMAKANAN SUNNAH?? WAJAH HITAM KACANG SOYA MENYATAKAN SEBEGINI:

Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.


Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.



Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:


  • Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
  • Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.
  • Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan seseorang-kelembutan??).



KES : 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!



Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2).



(: komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)
(2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)



Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.



Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak mendeaktifkan erencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino.



Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama ‘phytic acid (3)’ yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.



(: phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)




Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe.



(4 : link hemaggluttin ini lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya)



Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupUn sedikit.




Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.



Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.



Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.




Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.



KESDikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Pergh!




KES: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid.

# Nampaknya korang pun dah bacakan... Sebagai seorang yang berakal mari kita fikir-fikirkan. Lebih baik mencegah daripada merawat. Bagi kaum lelaki waspadalah selepas ini. Nanti perkara yang tidak dingini berlaku mcm maner? hahaha... awas kalian... semua...

# Niat untuk berkongsi dan harapnya lebih banyak kita boleh kongsi selepas ini. Terima kasih semua jika juga bolehlah follow blog kami... thanks semua...


SUMBER DIAMBIL DARIPADA: http://aduhaimedia.com/bahaya-soya/

Monday, October 3, 2011

KARYA TERAKHIR SEM 5 2011 KELAS ARTISTRY...

Dah lama sangat kami krew disini tak menulisan. Jadi hari ni kami nak tunjukkan anda semua dessert yang telah kami hasilkan semasa akhir kelas artistry yang merupakan exam kami. Banyak dessert yang menarik dengan pelbagai hiasan... nak tengok? ok we will show you. Minta maaf sekali lagi untuk semua warga di blog ni. bukan apa sebab terlalu sibuk dengan exam dan projek sampaikan tiada masa untuk menulis lagi... Tapi jagan risau anda semua tetap dihati.... Nikmati hasil kerja semua warga DK5B2... Tahniah semua. Harap anda semua dapat doakan kejayaan kami di dunia dan di akhirat...


Our Friend, Pijot punya...


Our Friend, Adik punya..


Aboy punya...


Our Friend, Dila punya..


Our Friend, Tirah punya..


Nik punya..


Our Friend, Zhaf punya..


Our Friend, Nana punya..



Our Friend, Faiz punya..


Our Friend, Eda punya..


Our Friend, Jaja punya..


Our Friend, Ana punya..


Our Friend,Mas punya..


Our Friend, Ety punya..


Our Friend, syafiq punya..


Our Friend, Ina punya..


Our Friend, Anis punya..

Hum... Korang dah tengokkan.. pilihlah mana korang suka... hehe... sekadar untuk berkongsi dan nantikan lebih banyak entry yang akan kami tulis... Jumpa lagi semua... Bye...

Monday, August 29, 2011

SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR DAN BATIN


SELAMAT HARI RAYA BUAT SEMUA WARGA DAPUR BUJANG KAMI UCAPKAN. SEMOGA HARI YANG ISTIMEWA INI KITA DAPAT MERAPATKAN LAGI PERSAHABATAN KITA JUGA SALING MAAF BERMAAFAN ANTARA KITA. KAMI DISINI INGIN MENGUCAPKAN MAAF ZAHIR DAN BATIN DAN BERHARAP AGAR ANDA SEMUA AKAN TERUS MEMBANTU KAMI DALAM MENAMBAH LEBIH BANYAK KARYA DISINI. TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN KAMU SEMUA.

Sunday, August 28, 2011

BISKUT CIP COKLAT BINTANG

BISKUT  CIP COKLAT BINTANG


BAHAN-BAHAN

1 cawan mentega
1 cawan gula (dikisar halus)
2 biji telur
3 sudu besar serbuk koko
3 cawan tepung
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
1 cawan chip coklat

KAEDAH PENYEDIAAN

  1. Mula-mula pukul mentega dan juga gula. Kemudian masukkan telur dan pukul hingga kembang.
  2. Seterusnya masukkan tepung,serbuk koko, baking powder dan soda bicarbonate yang telah diayak bersama kedalam bekas adunan sedikit demi sedikit.
  3. Kacau hingga rata. kemudian masukkan cip coklat kedalam adunan. gaulkan sehingga menjadi doh yang sempurna.
  4. Seterusnya, masukkan kedalam plastik dan rehatkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
  5. Setelah itu, keluarkan doh dan lenyekkan menggunakan penggelek dan tekap menggunakan acuan yang berbentuk bintang.
  6. Susun didalam tray dan bakar selama 10 minit pada suhu 170 darjah Celsius. 
TIPS DAPUR BUJANG
  • Hiaskan biskut tadi dengan meletakan cip coklat yang selebihnya di tengah-tengah seperti digambar kalau tak nampak kosong jer. Nanti tak cantik. ok selamat mencuba...

BISKUT BUNGA PUTIH SALJU

Aboy tak pernah mungkir janji tau...( yelah tu)... Hari ni aboy cari kesempatan jugak nak buat biskut raya khas nak bg korang semua berkongsi resepi ringkas ni. Nak dijadikan cerita balik jer rumah semalam aboy terus selongkar dapur tengok2 ada tak barang tuk buat biskut raya. Jadi adalah barang2 asas tuk buat kuih raya jadi aboy pun segeralah mengeluarkan segala idea yang ada untuk mengolah resepi pasal biskut ni. Then Aboy dapat lah cipta biskut yang ringkat tuk korang semua ala dalam masa 2 jam korang dah boleh siapkan dah. Dapat dalam 3 balang kuih dah... so jimat sikit kan... kos pun takderlah mahal sangat. Ok kat bawah ni aboy tunjukkan satu jenis kuih dulu malam nanti aboy tambah resepi yang kedua pulak yer...

BISKUT BUNGA PUTIH SALJU


BAHAN-BAHAN

1 1/4 gula (dikisar kering)
1 cawan minyak sapi
1 biji telur
1 sudu teh essen vanilla
3 cawan tepung (diayak)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Pertamanya pukul gula dan minyak sapi didalam bekas dan kemudian masukkan telur kedalam adunan. Pukul sehingga kembang. 
  2. Kemudian masukkan essen vanilla dan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan soda bicarbonate sedikit demi sedikit sehingga menjadi satu adunan doh yang sempurna (tidak terlalu keras dan lembik).
  3. Kemudian masukkan kedalam plastik dan rehatkan sebentar di dalam peti sejuk selama 20 minit.
  4. Setelah itu, keluarkan adunan tadi dan letakkan diatas plastik dan dialas juga diatas plastik kemudian lenyek menggunakan penggelek. 
  5. Dapatkan ketebalan yang sederhana. (Tidak terlalu nipis dan tidak terlalu tebal).
  6. Kemudian tekap atau bentukkan menggunakan acuan berbentuk bunga.
  7. Sapukan tray dengan sedikit minyak sapi dan bakar biskut ini selama 10 minit dengan suhu 150 darjah Celsius. 
TIP DAPUR BUJANG
  • Kenapa saya alaskan adunan tadi dengan plastik atas dan bawah?
Hal ini adalah untuk mengelakkan adunan tadi melekat dengan penggelek dan ia juga lebih mudah dan melancarkan proses nak buat kek ni nanti.


Selamat Mencuba Semua....

Friday, August 26, 2011

PROJECT HARD DOUGH DAN CHOCOLATE BOX DAH SIAP?

Hum... dalam sebulan ni kami memang sibuk sangat penuh dengan exam dan juga banyak menyiapkan project artistry yang tergendala. Tapi yang seronoknya pada Jumaat yang lepas kami dah pun siap project kami dan maaflah baru sekarang dapat kongsikan bersama korang semua. Sangat bersyukur kerana dapat menyiapkan project ni. Pada awal project ni pelbagai masalah timbul sampai la habis project ni, namun disebabkan sikap profesional masing-masing dan kerjasama dalam kumpulan kami project ini dapat disiapkan tepat pada masanya. Tahniah buat kami. Hari ni kami akan memperkenalkanlah semua ahli kumpulan yang terlibat dan juga produk akhir kumpulan kami. Jom kita kongsikan bersama...

TEAM KAMI SEPANJANG SEMESTER FOR ALL ARTISTRY PROJECT






Nilah project hard dough yang kami buat...



Chocolate box

Akhirnya siap gak kan. Kami berdua nak mintak maaf gak sbb dah lama tak post kat blog ni sorry yer...

Saturday, August 6, 2011

SALAM RAMADHAN DARIPADA KAMI DI DAPUR BUJANG


Salam Ramadhan daripada kami  berdua yang berada di Dapur Bujang. Diharap anda dapat nikmat berpuasa dan beribadat di bulan ini. Cubalah kejar kemanisan iman yang semua orang inginkan. Dibulan ini banyak kebaikan yang boleh diperoleh.  Berdoalah berbanyak kepada Allah dan mohonlah agar di ampunkan dosa yang dahulu agar diri itu bersih dari segala kemungkaran. Kami di sini nak bagi amaran... hehehe JANGAN PONTENG PUASA.... and JANGAN LUPA PI SEMBAHYANG TERAWIH... sebab itu hanya terdapat dalam bulan ini sahaja... Kami disini juga ingin menyusun sepuluh jari, dan meminta maaf kepada anda semua yang sentiasa Menyokong kami. Doakan kejayaan kami dimasa hadapan agar dapat kami berbakti kepada agama , bangsa dan negara.

SALAM RAMADHAN IKLAS DARI KAMI BERDUA ABOY AND NICK

Tuesday, July 19, 2011

REMPAH RATUS TERULUNG

Hari ni kita mula pulak cakap pasal rempah. Rempah ratus ni secara tak langsung kita gunakan dalam masakan kita berhari-hari lebih-lebih lagi dalam masakan melayu. Lagi satu yang menarik Tanah Melayu juga pernah terkenal sebagai laluan rempah yang terkenal pada zaman dahulu. Banyak lagi rempah yang kita boleh cari. Kami di Dapur Bujang akan cuba membantu anda dalam mengenal pasti lebih banyak mengenai rempah ratus ini dari semasa ke semasa.


KAYU MANIS

Merupakan salah satu rempah yang paling lama digunakan dan popular di barat. Sering digunakan didalam masakan dan minuman. Aromanya cukup istimewa jika ditambah didalam masakan. Namun ada yang berpendapat bahawa kayu manis ini berasal daripada indonesia dan menjadi tanaman asli disana. Namun pada ketika itu masyarakat disana tidak tahu akan keistimewaan kayu manis ini. Setelah pedagang arab memulakan perdagangan rempah dengan menjual kayu manis ini di India Selatan dan juga di Sri Langka barulah masyarakat Indonesia tahu akan kegunaannya. Nama saintifik ialah Cinnamonus zeylanicum


KETUMBAR

 Daunnya digunakan sebagai herba manakala benihnya dijadikan rempah. Kebanyakkanya digunakan dalam masakan kari dan juga digunakan untuk melakukan proses pemerapan. Popular dalam kebanyakkan masakan masyarakat Asia. Terdapat juga kegunaan lain bagi ketumbar ini termasuklah menghaluskan kulit, menyembuhkan kembung perut dan menghilangan bau mulut.


BUNGA LAWANG

Berfungsi membuat masakan mempunyai aroma yang segar dan wangi. mempunyai nama lain Illicium Verum. Terkenal dalam masakan China, Thailand, Vietnam , Malaysia dan negara Asia yang lain. Ia juga digunakan dalam perbuatan kek dan roti serta dijadikan minuman.

JINTAN MANIS

Merupakan rempah beraroma yang mempunyai rasa manis serata rasa berangin dan sedikit tengik. Ia berwarna koko ataupun hijau muda dan bertukar menjadi kelabu apabila sudah matang. Didalam masakan melayu ia digunakan bersama jintan putih dan dikatakan menjadi ramuan terbaik dalam masakan ikan. Ia juga digunakan didalam pembuatan roti, kek dan gula-gula sebagai penambah rasa.


JINTAN PUTIH

Nama saintifiknya ialah Cuminum cyminum merupakan rempah ratus yang beraroma pahit dan bau yang suam disebabkan kandungan minyak yang banyak. Ia juga merupakan buah kering kecil dari pokok berasal daripada keluarga pasli. Sering digunakan bersama jintan manis dan kebanyakkannya didalam masakan stew kambing dan ayam. Ia juga merupakan salah satu rempah yang disatukan dalam membuat serbuk kari. Berfungsi juga dalam memberikan perasa kepada nasi biasa, kekacang serta pembuatan kek.


BUNGA CENGKIH

Mempunyai rasa yang tajam, kuat dan manis. hampis-hampir pedas dan berangin serta mempunyai rasa kelat dan pahit sehingga meninggalkan kesan kebas di mulut. Digunakan didalam masakan nasi beriyani. Untuk menentukan kualiti bunga cengkih yang baik ialah apabila direndam didalam air bunga cengkih ini akan terapung secara menegak. Ia juga sering digunakan bersama jintan putih dan kayu manis dalam masakan.

SUMBER RUJUKAN:

http://www.penawar.com/v9/?p=356
http://en.wikipedia.org/wiki/Clove
http://www.mccormick.com/content.cfm?id=8218
http://www.theepicentre.com/Spices/cloves.html
http://www.trymasak.my/lihat-glossari.php?GID=TM-bc09f8a590ffc50c5f11b8c5fcfecdb0
http://ninisapunyacerita.blogspot.com/2010_05_01_archive.html
http://www.trymasak.my/view-glossary.php?GID=TM-f9a2805e470fbc172c3c4488a0760fc5

Monday, July 18, 2011

ROTI CREATIVE DAN MENGERIKAN

For the first, benda ni sgt mengerikan nak tau sbb per. Hal ini sbb hari ni kami nak tunjukkan anda satu video pembuatan roti yang membuat bahagian-bahagian badan manusia. Ha... Cik minah jangan termuntah pulak !!! Bile tengok roti pun ada darah-darah. Kilang buat roti ni terletak di Thailand. Sampaikan ada org dalam video ni datang semata- mata nak beli roti bahagian hidung... Ish, kalau Aboy tentu-tentu la takut. Tengok cite hantu pun tutup dengan jari. Kalu Nick dia memang suka benda-benda mcm ni. Oklah tak nak cerita panjang. saksikanlah video ini dan jgn sampai terbayang-bayang masa nak mkn tengah hari nanti. Terus takleh telan nasi. hahaha. Kami sajikan anda selamat menonton.

video

Gelikan? hehe... 

Saya tengok Cik Minah, Kak Bi dengan Mak Miah semua dah loya tekak. Hahaha, ini cuma untuk hiburan. Mungkin ini penamat kisah roti untuk setakat ini... Hehe macam buat liputan pulak pasal roti minggu ni. Oklah terima kasih kepada semua yang menyokong kami. 
Terima kasih banyak kepada yang telah menyokong dan FOLLOW kami, kami ucapkan terima kasih banyak dan kepada yang membaca blog kami, kami menjemput anda untu menjadi komuniti kami di dapur bujang. bersamalah follow kami agar kita dapat berkongsi lebih banyak lagi. Terima kasih semua.

Sunday, July 17, 2011

LEARN ABOUT BREAD SCULPTURE

Hari ini kita still akan bercerita tentang roti lagi. Semalam ada orang tanya kami macam mana nak buat benda mcm tu? (yang dimaksudkan bread sculpture tu la). Ok, untuk buat decoration yang diperbuat daripada dough roti ini senang jer. Dough ini dipanggil "dead dough". Kenapa kita panggil dia sebagai dead dough? Hal ini disebabkan dough ini langsung tidah menggunakan yeast yang berfungsi untuk mengembangkan roti serta melembutkan roti. korang nak tahu tak resepi untuk buat "dead dough" ni ? Terdapat pelbagai resepi nak buat dead dough ni tapi kami bagi yang mudah dan ringkas untuk anda. Senang jer. 
Harap resepi ni boleh membantu anda :

BAHAN-BAHAN :
  • 500 gram tepung
  • 10 gram garam
  • 50 gram butter
  • 200 garam water
KAEDAH PENYEDIAAN:
  1. Campurkan tepung, garam dan butter kedalam mixer/ pengadun.
  2. Kemudian pukul dan masukkan air sedikit demi sedikit.
  3. Pastikan dough atau adunan lembut dan dan kuat.
  4. Setelah siap, balutkan dough atau adunan tadi dengan plastic wrap.
  5. Rehatkan kedalam peti sejuk selama 1 jam.
  6. Anda juga boleh memberikan pelbagai warna kepada dough anda supaya kelihatan lebih menarik.
Ia tidak berhenti setakat ini sahaja. Selepas korang dah buat bentuk yang diinginkan jangan lupa untuk membakar dough itu dengan suhu 150 darjah Celsius dalam masa 10 minit. Selepas dibakar 10 minit anda biarkan ia sejuk pada suhu bilik dan bakar semula. Ulang langkah sehingga dough tadi keras dan berwarna keperangan. Itu sahaja... Selamat mencuba. Aboy dan Nick ada menyediakan beberapa video daripada bahagian 1 sampailah 6 cara-cara nak buat hiasan atau bread sculpture ni. Sambil-sambil tu korang bolehlah belajar. Selamat mencuba semua.

video

Bahagian 1: Bagaimana nak buat tapak or base untuk "bread sculpture" ni?

video

Bahagian 2: Bagaimana nak buat kuntuman bunga?

video

Bahagian 3: Bagaimana nak buat daun?

video

Bahagian 4: Bagaimana nak sambungkan base atau tapak bread sculpture ni?

video

Bahagian 5: Bagaimana nak sambung kuntuman bunga ni?

video

Bahagian 6: Final touch-up

Semoga apa yang kami kongsikan ini boleh memberikan anda lebih banyak idea selepas ni. kami ingin mengucapkan terima kasih bagi yang telah FOLLOW kami selama ini dan kami juga ingin menjemput anda yang belum FOLLOW kami harapnya anda bolehlah menjadi sebahagian daripada komuniti DAPUR BUJANG. Terima kasih sekali lagi. 

PERSOALAN TENTANG : BROWNIES CAKE

SOALAN PEMINAT


SOALAN :
  1. Berapa lama brownies cake boleh bertahan dan macam maner nak bagi brownies cake ni bertahan lama?

JAWAPAN:

Berapa lama brownies cake boleh bertahan bergantung kepada high of sugar and fat. Jika kandungannya seperti berikut anda boleh simpan didalam bekas bertutup selama 2 minggu dan jika anda mahukan brownies anda bertahan lebih lama simpanlah di dalam freezer. Jika hanya simpan di dalam chiller mungkin cake anda akan tumbuh kulat. Jika simpan di dalam freezer brownies boleh bertahan sehingga 1 bulan.

SUMBER RUJUKKAN: CHEF ANIDA ISMAIL, UiTM PULAU PINANG

Saturday, July 16, 2011

BREAD SCULPTURE

Hari ni still cerita pasal roti jugak. Pernah tahu akan bread sculpture ala macam ukiran rotilah jugak. Disini Aboy and Nick akan tonjolkan beberapa keping gambar menarik berkaitan gubahan roti ni. Hiasan atau rekaan-rekaan berbentuk sebegini dibuat daripada dough roti sebenarnya. Selepas itu dibakar berulang kali. kemudian dicantum menggunakan gam dan akhirnya jadilah structure seperti yang akan ada dalam gambar-gambar yang kejap lagi kami tunjukkan ni. Amboi Cik Minah dah tak sabor nampaknyer... Oklah kawan-kawan. Cucilah mata anda semua... 
Selamat berkongsi idea...


Boleh buat batu bata tau!!!


Argh!!!!!! buaya...... lari...


Sgt cantik arca ni kan...


Boleh bg untuk kekasih kan...


Buat papan tanda umah pun cantik!!!


Katak... cute...


Besarnya buaya ni....tambah lagi, panjangnyer...


Replica bunga...


Dah mcm ukirang kayu dah kan... lawa...


Dah jadi bentuk manusia dah, burung-burung pun suka...


Ni... tak tau nk ckp aper... tapi unik la kan.


Wanita tengah posing maut tu.


Bunga dalam bakul. mesti korang tak terfikir kan!!!


Alat musik, lepas ni piano pulak...


Alahai comel betul, kecil jer . so, pembuatan dia pun kenelah halus...


Tak taulah, berselirat sgt...


Mcm gua jer... tak dpt dipastikan...


Ni pulak mcm barangan antik, boleh jual x2!!!!

hum, dah cuci matakan. teruja tak? tak per lepas ni kami bawakan anda video pulak kalau boleh kita boleh sama-sama kongsi. semoga anda gembira ok. 
JANGAN LUPA UNTUK FOLLOW BLOG KAMI NI YER. PASTINYA BANYAK LAGI YANG BOLEH DIKONGSIKAN.