KLIK DISINI UNTUK MENDAPAT HADIAH YANG LUMAYAN

LET BE OUR FOLLOWER AND WE CAN SHARE MANY RECIPE

DAPATKAN VOUCHER YANG MENARIK DISINI

Sunday, July 17, 2011

LEARN ABOUT BREAD SCULPTURE

Hari ini kita still akan bercerita tentang roti lagi. Semalam ada orang tanya kami macam mana nak buat benda mcm tu? (yang dimaksudkan bread sculpture tu la). Ok, untuk buat decoration yang diperbuat daripada dough roti ini senang jer. Dough ini dipanggil "dead dough". Kenapa kita panggil dia sebagai dead dough? Hal ini disebabkan dough ini langsung tidah menggunakan yeast yang berfungsi untuk mengembangkan roti serta melembutkan roti. korang nak tahu tak resepi untuk buat "dead dough" ni ? Terdapat pelbagai resepi nak buat dead dough ni tapi kami bagi yang mudah dan ringkas untuk anda. Senang jer. 
Harap resepi ni boleh membantu anda :

BAHAN-BAHAN :
  • 500 gram tepung
  • 10 gram garam
  • 50 gram butter
  • 200 garam water
KAEDAH PENYEDIAAN:
  1. Campurkan tepung, garam dan butter kedalam mixer/ pengadun.
  2. Kemudian pukul dan masukkan air sedikit demi sedikit.
  3. Pastikan dough atau adunan lembut dan dan kuat.
  4. Setelah siap, balutkan dough atau adunan tadi dengan plastic wrap.
  5. Rehatkan kedalam peti sejuk selama 1 jam.
  6. Anda juga boleh memberikan pelbagai warna kepada dough anda supaya kelihatan lebih menarik.
Ia tidak berhenti setakat ini sahaja. Selepas korang dah buat bentuk yang diinginkan jangan lupa untuk membakar dough itu dengan suhu 150 darjah Celsius dalam masa 10 minit. Selepas dibakar 10 minit anda biarkan ia sejuk pada suhu bilik dan bakar semula. Ulang langkah sehingga dough tadi keras dan berwarna keperangan. Itu sahaja... Selamat mencuba. Aboy dan Nick ada menyediakan beberapa video daripada bahagian 1 sampailah 6 cara-cara nak buat hiasan atau bread sculpture ni. Sambil-sambil tu korang bolehlah belajar. Selamat mencuba semua.

video

Bahagian 1: Bagaimana nak buat tapak or base untuk "bread sculpture" ni?

video

Bahagian 2: Bagaimana nak buat kuntuman bunga?

video

Bahagian 3: Bagaimana nak buat daun?

video

Bahagian 4: Bagaimana nak sambungkan base atau tapak bread sculpture ni?

video

Bahagian 5: Bagaimana nak sambung kuntuman bunga ni?

video

Bahagian 6: Final touch-up

Semoga apa yang kami kongsikan ini boleh memberikan anda lebih banyak idea selepas ni. kami ingin mengucapkan terima kasih bagi yang telah FOLLOW kami selama ini dan kami juga ingin menjemput anda yang belum FOLLOW kami harapnya anda bolehlah menjadi sebahagian daripada komuniti DAPUR BUJANG. Terima kasih sekali lagi. 

No comments: