KLIK DISINI UNTUK MENDAPAT HADIAH YANG LUMAYAN

LET BE OUR FOLLOWER AND WE CAN SHARE MANY RECIPE

DAPATKAN VOUCHER YANG MENARIK DISINI

Tuesday, May 10, 2011

SOFT BUTTER CAKE TOPPING WITH DARK CHOCOLATE


SOFT BUTTER CAKE TOPPING WITH DARK CHOCOLATE

BAHAN-BAHAN

400 gram butter
500 gram gula caster
9 biji telur
5 sudu yogurt asli
1 sudu teh essen vanilla
4 gram baking powder
500 gram tepung gandum
Sedikit pewarna kuning
1 bar chocolate masak

KAEDAH PENYEDIAAN
  1. Pukul butter dan gula caster sehingga kembang
  2. Kemudian masukkan telur, essen vanilla serta yogurt asli dan pukul hingga rata.
  3. Seterusnya masukkan tepung dan juga baking powder. gaul sehingga sebati.
  4. Akhir sekali, masukkan sedikit pewarna kuning.
  5. Masukkan kedalam loyang dan bakar selama 25- 30 minit pada kadar 175 darjah Celsius.
  6. Sambil menunggu kek siap dibakar, cairkan chocolate bar dengan kaedah double boiling.
  7. Setelah kek siap, bahagikan kek kepada 2 lapis dan salutkan kek dengan chocolate.
  8. Sejukkan sebentar didalam peti ais untuk keraskan strukture chocolate dan dah boleh dimakan.
TIP DAPUR BUJANG
  • Kita cairkan chocolate dengan kaedah double boiling sebab nak mengelakkan chocolate itu berketul dan kurang cantik apabila nak topping chocolate di bahagian atas kek. 
  • Kek ini sesuai dibuat untuk minum petang bersama keluarga.
  • Rasanya seakan-akan kek lapis ApoLlo yang berperisa chocolate.
  • Kek ini juga boleh diolah dengan menambah perisa lain seperti pandan mengikut kesesuaian.



5 comments:

Chef Sura (Maisurah Mazhar) said...

best :D
ajar lah buat french macarons from ur recipe.. hihi

sha said...

ok, tak de sape pun kata lelaki tak panadai masak.. kan ramai chef dari org llki.

haha, ni la yg nak terjah tak kena entri mcm u buat tu.. dtg tak bagi salam.

ok, cantik dan rasa nk makan jer eh, ajar buat topping rupanya. Igtkan buat kek tadi.

By the way, rasanya u kena tulis dalam bahasa Melayu yg mudah difahami. Kalau ada readers yg tak faham apa itu bahasa Inggeris mungkin tak faham pe yg u kata.

Sekadar teguran. Nak apply ke tak, terpulang.. See, i pun dah terikut2 campur bahasa ni. Manglish betul la.. Haha~

aboyandnick said...

oh... i will teach you Chef sura. insyaallah...

aboyandnick said...

cik sha... cadangan yang baik tu. tapi khususnya kami ingin tarik minat anak remaja sbnarnya. jarang kalu kita lihat makcik2 yang veteran ni nak buka internet melainkan yang memang celik it. jika celik it mesti tahu sedikit sbnyak bahasa english kan.. kami ingin menarik perhatian remaja supaya mereka minat akan masakan dan makanan selain mengelakkan mereka daripada membuat perkara yg tidak berfaedah dan membuka laman web yang tidak tentu arah... namun begitu kami akan baiki apa yang patut. terima kasih...

ain dzaya said...

yummy!!!
byk nyew resipi simple di sini..